Jag kan redan nu säga att detta inte kommer att vara ytterligare en teknisk genomgång av Ipad 2, det finns det redan gott om där ute. Jag kommer inte ens att kommentera Ipadens 2 kameror (mer än denna meningen) då de är under all kritik, och därför inte har något mervärde för varken en fotograf eller för den delen någon annan heller.

Istället tänkte jag försöka fokusera på hur en Ipad kan användas rent praktiskt av fotografer, eller andra som arbetar mycket med foto.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tillbehör:

Tillbehör kan man hitta på många ställen på nätet, både på apples egen sidan men även på olika nätsidor som t.ex. iPrylar som jag använder mig av.

Camera connection kit är ett bra tillbehör för ca 300:- . Egentligen är det bara två delar, en kortläsare och en USB mottagare. Tyvärr finns det bara en modell och det är med kortläsare för SD- kort, har din kamera Compact Flash istället får man koppla in kameran via USB mottagaren. Detta går i och för sig bra, men man kan dock komma runt detta via nätet och t.ex E-bay där det finns gott om kopior och även de som tar emot Compact flash, hur de fungerar vågar jag inte svara på.

Ett stort minus för Apples camera connection kit är att USB-mottagaren enbart tar emot kameror, sätter du i ett usb-minne eller en kortläsare så går det inte alls vilket är synd då det kan vara användbart i många fall.

Att använda kortläsaren eller att överföra via kameran är väldigt enkelt. När man kopplar in enheten dyker alla bilder som finns på kortet upp på Ipaden, här kan man sedan välja om man vill föra över alla eller bara vissa bilder. När man är klar frågas man om man vill behålla originalen eller om de ska raderas. Efter det är klart dyker bilderna upp Ipadens bibliotek.

Ett annat trevligt tillbehör är den nya HDMI-adaptern. Med denna kopplar du snabbt upp Ipaden till TVn eller varför inte videokanonen vid visningar för lite större grupper.

Sedan finns det självklart en massa andra tillbehör, tex tangentbord med laddningsstation, men jag vet inte. Den dagen jag känner att jag ska skriva mer än jag orkar på Ipaden tar jag nog hellre MacBooken än ett extra tangentbord.

Ett fodral för att skydda sin iPad är kanske ett måste tycker jag. Förutom Apples egna finns det en uppsjö av olika varianter ute på marknaden så det är bara att söka runt efter ett som ni gillar. Här har jag hittat mitt.

Gillar man inte den tjocka skal man kan köpa till men ändå är rädd om sin iPad och vill undvika repor kan olika skins vara en idé.

Appar:

Ett måste tycker jag är appen Portfolio for IPad (109 kr). Denna appen är utvecklad av en fotograf vilket märks då man på ett snyggt sätt kan ändra gränssnitt och organisera bilderna som du själv vill. Man kan välja att lägga till sin egen logotyp, välja färger mm för att verkligen anpassa portfolion efter sig själv eller sitt företag. En liknande variant för de som använder sig av Flickr är Portfolio to go for Flickr (38kr), men i min mening inte riktigt lika bra.

En av svagheterna hos IPad är möjligheten att på ett enkelt sätt flytta och överföra bilder mellan olika enheter, från datorn/telefonen till Ipaden eller vice versa. Här kommer PhotoSync (15kr) bra till hands som på ett enkelt sätt låter dig göra just detta, det enda som krävs är att du har PhotoSync på alla de enheter som du vill använda. Flickr stöds också, vilket gör att man även snabbt och lätt kan ladda upp bilder dit.

Är man en av de fotografer som regelbundet använder sig av modeller och modellkontrakt kan Easy release (75kr) vara bra. Här kan man lägga in sina egna modellkontrakt, eller kanske PUL-blanketter för den delen, och sedan låter man kunden läsa igenom kontraktet på Ipaden. När de läst klart tar man en bild av kunden som automatiskt läggs in i kontraktet, och sedan får de skriva under med fingret i en stor vit ruta. Kontraktet sparas och man kan med ett få knapptryck sända det direkt till kundens mail eller skriva ut det på en trådlös skrivare via appen Print n Share (65kr).

Snart kommer en riktigt cool app till Sverige, nämligen Square. Man köper appen och ett tillbehör som ser ut som en sockerbit. Med denna kommer du sedan att kunna ta betalt med kreditkort på platsen genom att de drar sitt kort genom mottagaren och sedan signerar på skärmen. Tror inte att jag själv kommer att köpa den i första taget, men gör man många mindre uppdrag, och vill ha betalt direkt på plats, kanske det kan vara intressant.

För att hålla koll på dina besökare på hemsidan eller bloggen är Analytics HD (49kr) ett måste, det är bara att mata in dina Google Analytics uppgifter i appen och sedan presenteras besöksstatistik på ett snyggt och enkelt sätt i grafer och diagram.

Good reader (38kr) är en app som inte är direkt för fotografer, men ändå mycket bra. Good reader läser alla olika sorters format och gör att du kan öppna alla olika typer av dokument när du är på språng.

För just fotografering finns det ett otal med appar för olika effekter, men vill man hålla sig till det gamla hederliga finns Photoshop express gratis att ladda ner i AppStore. Det är mer eller ett mycket förenklat photoshop men där man kan beskära, ställa in exponering kontrast mm. En liknande app, som kanske till och med är lite mer lik riktiga photoshop är Photogene (22kr).

Är man en av alla Lightroom-användare tycker jag att man ska skaffa sig LRPad (75kr) vilket är en ny trevlig iPad-app. Du kopplar ihop paddan med datorn via 3g eller wifi och sedan kan du få upp bildkontroller på paddan istället för på skärmen. Detta innebär att man med ett svepande finger kan ändra inställningarna och redigera bilden. Trevligt även om de kunde arbetat lite mer på designen.

En annan trevlig app kopplad till dators användande är DSLR Camera remote (379kr). Denna app låter dig styra din kamera direkt från ipaden, du kan både ända inställningar och se bilden på Ipaden innan du tar bilden. Du behöver koppla upp kameran till datorn först för att detta ska fungera, men jag tycker att det är ett trevligt sätt att fota vid tex produltfoto.

Är du på en ny plats och vill ha koll på solens upp- och nergång eller månens rörelser? Då är LightTrack (38kr) något för dig. Appen räknar ut hur allt rör sig i förhållande till din nuvarande position på jordklotet.

Photosynth är gratis och är en app som kan sätta ihop panorama och 360-bilder med. Jag har testat och beskrivit appen tidigare här.

Avslutningsvis ett par allmänna bra och ha appar.

Dropbox för de som inte redan har det, 2 GB gratis lagringsutrymme är alltid bra att ha.

Evernote, kom ihåg lappar, röstmemon och bilder för att inte glömma bort något mer.

Behöver du dubbla skärmar ibland? Med Air Display (75kr) löser du detta enkelt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilder och fakta

The Guardian Eyewitness är en snygg app med många härliga bilder och små texter om varje bild.

Reuters Galleries är ungefär det samma som The Guardian. Många bilder från nyheter världen över.

National geographic har släppt en app som är mer som ett resemagasin med 50 härliga destinationer fyllda med reportage och bilder. 50 Places of a Lifetime heter den och kostar 14 kr.

Övrigt

Ovan var en lång genomgång av bra appar för fotografer och lite tillbehör, men hur kommer den egentligen att användas?Detta tror jag:

 • Bärbar portfolio som är lätt och enkel att ta med sig, att det sedan är snyggt att visa den på Ipaden gör det inte sämre.
 • Bildbackup. På uppdraget kan man snabbt köra en backup på bilderna under en paus med camera connection kit.
 • Snabbredigering av vissa bilder för att t.ex. redan på kvällen under ett bröllop sätta ihop ett bildspel och använda Ipaden som fotoram.
 • Styra kameran och Lightroom.
 • Ett par av alla appar som jag listat ovan tror jag också kan hjälpa till i vardagen, tex. lighttrack vid planering av fotografering.

Hoppas att ni har orkat er igenom hela inlägget och att ni har hittat ett par nya användningsområden eller ett par roliga appar till era Ipads.

//Måns

Alla bilder är licensierade under CC-NC-ND. Kontakta FornanderFoto om ni är intresserade av att använda bilderna.

9 Comments. Leave your Comment right now:

 1. by Mattias

  Vad jag undrar när det gäller ipad är om det finns nåt bra sätt att koppla ett SD-kortet och tex en usb-sticka samtidigt för att kunna överföra bilder från SD till usb-stickan?

 2. by mons

  Hej.

  Det finns ett par olika lösningar för detta, dock inget som Apple själva har producerat.

  Jag har själv en “3 in 1″ från kina, den fungerar bra även om den känns lite mer ömtålig än orginalen.

  Du hittar den, och ett par andra lösningar (bland annat för compact flash) här:
  http://store.micgadget.com/card-readers/276-3-in-1-ipad-2-camera-connection-kit.html

  //Måns

 3. Pingback: iPad 2 utifrån en fotografs perspektiv

 4. by Henrik Bäckman

  “En annan trevlig app kopplad till dators användande är DSLR Camera remote (379kr). Denna app låter dig styra din kamera direkt från kameran …”
  Bör det inte vara “styra kameran från iPaden” ?

 5. by Måns, FornanderFoto

  Hej.

  Självklart ska det vara så… =)

  Ska vara ändrat nu, tack för det.

  //Måns

 6. Pingback: Vilka appar behöver man på sin iPad? Här är svaret! http://www.fornanderfoto.se/?p=1254 | Ipad 2

 7. Välskriven och informativ artikel!

  Har länge funderat på om iPad är det rätta verktyget för min enskilda firma inom web och foto och detta var precis vad jag behövde. Sedan kan jag inte påstå att jag är säker på att jag kommer att investera i en padda ändå, men mer kött på benen har jag i alla fall fått!

  //Johan
  COMONLINE.nu

 8. by Måns, FornanderFoto

  Roligt att den kan hjälpa. Det är en rolig leksak, men man klarar sig säkert lika bra med en laptop. Har man dock lite över kan man som alltid hitta nya användningsområden… :)

 9. ???????www.m9sf.com??????????QQ1292124634
  ???????????www.2pk1.comQQ1285574370 http://www.2pk1.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>